HABERLER

GERİ DÖNÜŞTÜR DÜNYAYI DEĞİŞTİR PROJESİ ESGAZETE HABERİ

21.11.2015

Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Selma Güder, “Geri dönüştür dünyayı değiştir” projeleri kapsamında hayata geçirdikleri ve kısa sürede çevre koruması konusunda büyük bir adımın atılmasının da sağlandığı  “poşetten fileye dönüşüm” ün hikâyesini anlattı.

Güder, “ Plastik poşetin hammaddesi olan polietilen doğada 1000 yılda çözünür. Türkiye'de 5 kişiden biri naylon poşet yerine file kullanırsa ülkemizde yılda 31 milyar 46 milyon 400 bin naylondan kurtulur” diyerek her şeyin nasıl başladığını özetliyor. İşte o proje ve onlarca kadının elinden doğan çevre sağlığına dönüş:

ÇÖZÜM GERİ DÖNÜŞÜM

Öncelikle Geri dönüştür dünyayı değiştir” projesinin nasıl doğduğunu anlatır mısınız?

Modern hayatın sürdürülmesi amacıyla doğal kaynaklar hızla tüketilmekte, bunun sonucunda kullanılan ürünlerin ömürlerini doldurması ile büyük bir atık sorunu doğuruyor.  Geri dönüşüm; tüketici tarafından kullanıldıktan sonra kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin ham madde olarak tekrar kullanılması için yapılan uygulamalardır. Demir, çelik, kâğıt, plastik, cam gibi maddelerin geri dönüşümü ve kazanımı doğal kaynaklarımızın tükenmesini azaltacak ve kullanılan enerjiden de tasarruf sağlanacaktır. Çözüm, ambalajın geri dönüşümünde, geri kazanımında ve tekrar kullanımındadır.

400 YILDA YOK OLUYOR

Çevre Sağlık Çalışma Grubu bu noktada devreye nasıl giriyor?

Biz Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu olarak, temiz bir çevre için sürdürülebilir çevre uygulamalarını önemsiyoruz ve bu konuda her bireyin yapabilecekleri olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Örneğin; günlük yaşamımızda farkında olmadan her alanda kullandığımız poşetler, geri dönüşüm maliyeti yüksek olduğu için sürekli yeniden üretiliyorlar. Doğal atıklar toprağa karışıyor ancak naylon türü atıklar doğada çöp olarak birikiyorlar ve yok olmaları 400 yıl sürüyor.

5 KİŞİDEN BİRİ FİLE KULLANSA!

File yapımı ve kullanımı fikri nasıl doğdu?

Her birimiz poşet kullanımımızı azaltarak bu gidişatı durdurabiliriz. Plastik poşetin hammaddesi olan polietilen doğada 1000 yılda çözünür. Türkiye'de 5 kişiden biri naylon poşet yerine file kullanırsa ülkemizde yılda 31 milyar 46 milyon 400 bin naylondan kurtulur. Biz de buradan yola çıkarak Kent Konseyi'nde farkındalık oluşturmak ve doğaya zarar veren naylon poşet kullanımını azaltmak amacıyla pazar filesi örme kursu açtık.

ÇEVRENİZİ TEŞVİK EDİN

Kursa ilgi şuan nasıl?

Şuana kadar 50'ye yakın kişiye kurs veriyoruz. Bunun dışında 40'a yakın yeni katılımcı kaydı da alındı.  Kursumuza katılan vatandaşlar, Olgunlaşma Enstitüsü öğretmenlerinden aldıkları eğitim ile kendi pazar filelerini yapabilecek. Naylon türü atıklar doğada yüzyıllarca yok olmayarak çevremize ciddi zarar veriyor. Bunu önüne geçmek için vatandaşlarımızı pazar filesi kullanmaya teşvik ediyoruz. Kurslara katılan vatandaşlarımız kendi filesini yapmayı öğrenecek ve belki etrafındakilere de öğretecek. Bu sayede naylon poşetler yerine pazar filesi kullanımı artmış olacak. Her konuda örnek olan şehrimizin pazar filesi kullanımında da diğer tüm şehirlere örnek olacağına sonuna kadar inanıyoruz. Kurslarımıza katılmak isteyen vatandaşlarımız Kent Konseyi'nden bilgi alabilirler.

YETERİNCE BİLİNÇLİ DEĞİLİZ

Eskişehirlilere bir mesajınız var mı?

İncelemelerimizde, Eskişehir halkının geri dönüşüm atıkları toplama günlerine uymadığını, geri dönüşüm malzemelerinin ve diğer organik atıkların birbirinden ayrılmadığını ve vatandaşın geri dönüşümün önemi konusunda yeterince bilinçli olmadıkları sonucuna ulaştık. Sağlıklı bir hayat sürdürebilmemiz için, sağlıklı bir çevrede yaşamamız gerektiğini biliyoruz. Doğal kaynakların sınırsız olmaması nedeniyle dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu kaynakların tükeneceği şüphesizdir. Bu amaçla geri dönüşümün öneminin şehrimizde yaşayan herkes tarafından anlaşılmasını ayrıca uygulanmasına da özen gösterilmesini arzu ediyoruz. 

PAYLAŞ