HABERLER

ÇEVRE SAĞLIK ÇALIŞMA GRUBU - BOZDAĞ YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRILMASI BASIN AÇIKLAMASI

24.01.2015

  Dengeli gelişen ve kontrollü büyüyen kent makro formunun oluşturulması için imar programları belirli esaslara göre düzenlenmektedir.

  Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi başkanlığı tarafından İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ile imzalanan protokole istinaden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Merkez Bölge sınırları içinde yürütülen 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı çalışma toplantısına 01.10.2014 tarihinde Eskişehir Kent Konseyi olarak katılmıştık. Toplantıya katılan katılımcılar Bozdağ'ın şehre bakan eteklerinin adı gibi boz olduğu ve ağaçlandırılması gerekliliğini belirtmişlerdi. Belirli dönemlerde yapılan söz konusu toplantılarda Eskişehir Kent Konseyi adına konunun takipçisi olacağız.

  Eskişehir Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Çalışma grubu olarak konu hakkında “ne yapabiliriz ”araştırmak için 27.Ekim.2014 tarihinde Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ile iletişime geçtik. Açıklamamızın konusu olan Bozdağ ve çevresinde incelemelerde bulunduk. Bu tespitlerimizde; Orman Bölge Müdürlüğü sürekli yanımızda, bilgi vermek için hazırdı.

  Eskişehir coğrafi bölge olarak İç Anadolu Bölgesinin İç Ege kuşağı ile Marmara iklim kuşağına sınırdaş olduğu bir bölgede kalmaktadır. Farklı iklim tiplerinin geçiş yerinde olması nedeniyle biyolojik çeşitlilik oldukça fazladır.

  Eskişehir ilinin kuzey batısında uzanan Bozdağ yüksekliği yer yer 1200m'ye ulaşan engebeli, erozyona uğramış, zayıf toprak yapısına sahip bir bölgemizdir.

  Bozdağ Yeşil Kuşak ağaçlandırılması 1987 yılından beri devam etmektedir.

  1987 yılında yapılan “Yeşil Kuşak 1”projesi ile 35.000 dekar alanda toprak işlemesi yapılarak,4,5 milyon adet fidan dikilmiştir.2002 yılında yapılan “Yeşil Kuşak 2”projesi ile 2400 dekar alana 280.000 adet fidan dikilmiştir.

  2013 yılında yapılan değerlendirmede 25 yıl önce dikilen fidanların bir kısmının tutmadığı, bir kısmının bodur kaldığı ve Bozdağ'ın tamamen yeşil görünebilecek bir bitki örtüsüne dönüşmediği saptanmıştır. Yeni gelişen fidan dikim teknikleri ve artık daha kaliteli fidanlar üretildiği dikkate alınarak, ilave bir revize projesi daha yapılmıştır.12.000 adet fidan çukuru açılarak 285km.teras yapılmış ve 5360dekar saha yeniden ağaçlandırılmıştır. Sahaya 155.000fidan dikilmiştir. Dikilen fidan türleri arasında Toros sediri, alıç, ahlat, sedir, karaçam, sarıçam yer almaktadır.

  Bozdağ ormancılık açısından ağaçlandırılması zor bir sahadır. Büyük kısmında fidan yetişecek toprak derinliği olmadığından, ancak dere içlerinde ve bazı bölümlerde başarılı olmuştur. Tahminen 20 yıl sonra, buranın ekosisteminin tam olarak oluşacağını, genç bir orman halini alacağını ve yeni tohumlarla kendini yenileme özelliğine kavuşacağını umuyoruz.

  20 binden fazla Orman köyü ve yaklaşık 7,5 milyon orman köylüsü olan ülkemizde muhakkak ormanların korunmasında ve geliştirilmesinde en tesirli yöntemlerden biriside mahalli halkın desteğinin sağlanmasıdır.

  Son zamanlarda yapılan ağaçlandırma çalışmaların da; meyvesinden, yaprağından, tohumundan, kabuğundan ve çiçeğinden faydalanılan cinslerin kullanılmasına önem vermektedir. Bu çalışmalarda; elde edilecek ürünlerin yöre halkının faydalanmasına sunmak suretiyle ekonomik şartların iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

  Eskişehir Kent Konseyi çatısı altında; çevre ve sağlık çalışma grubu olarak bizlerde tüm çalışma gruplarımız ile 21-26 Mart tarihleri arasında Türkiye'de özellikle okullarda kutlanan orman haftasını kentimiz halkıyla ”Ağaç Bayramı” olarak kutlamak istiyoruz. Amacının çocuklara ormanın önemini öğretmek olan bu hafta da, Eskişehir halkı ve bizden desteğini esirgemeyen Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte fidan dikmeyi planlıyoruz.

  Bununla birlikte, kamu ve özel kurum, kuruluş, STK dernekleri ”DAHA YEŞİL BİR ESKİŞEHİR”İÇİN Orman Bölge Müdürlüğü ile koordineli çalışmaya davet ediyoruz.

Eskişehir Çevre Sağlık Çalışma Grubu
Selma GÜDER
Yüksek Ziraat Mühendisi

PAYLAŞ