5 ARALIK 2014 TARİHİNDE TAŞBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ'NDE ESKİŞEHİR KENT KONSEYİ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN “ESKİŞEHİR SULARININ GELECEĞİ” KONULU PANELİN SONUÇ BİLDİRİSİ
Günümüzde yaşanan hızlı kentleşme ve sanayileşme, sürekli artan nüfus, tarımsal faaliyetler ve hayvancılık ile küresel iklim değişikliği; suyun korunması ve yönetiminin en önemli ve güncel tartışma konuları arasında yer almasına neden olmuştur.
Çevreye duyarlı meslek örgütlerinin, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin, “Geleceğimiz Suyumuza bağlıdır” anlayışıyla toplumsal bilinç, farkındalık ve duyarlılık oluşturmak için daha fazla katkı sağlamaları gerektiğine inanıyoruz.
Bu nedenle Kentimizde de suyun geleceğine ilişkin bir değerlendirme ve durum tespiti yapmak, geleceğe yönelik alınması gereken önlemler ve suyun ekonomik kullanımı, su kaynaklarımızın korunması ve bu konuda duyarlılığın arttırılmasının kentimizin ve ülkemizin geleceği açısından önemlidir.
Eskişehir su kaynakları açısından şanslı sayılabilecek bir şehirdir.
Kentimizden geçen ve çevresine hayat veren, yüzeysel su olarak nitelediğimiz Porsuk Çayı; Kütahya ve Eskişehir illerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca; tarım alanları için sulama suyu, endüstriyel su temini, evsel ve endüstriyel atıklar için alıcı ortam, rekreasyon ve balıkçılık amaçları da mevcuttur. Bu nedenle; öncelikli olarak Porsuk Baraj Gölü Havzası su kalitesinin korunması veya iyileştirilmesi için; Suyun alındığı ortamın özelliklerine göre belirlenmiş bilimsel veri ve kriterlere özen gösterilmelidir. Yılların yarattığı kimyasal organik kirleticilere bağlı kirlilik ile ağır metal içerikli dip çamurlarının su kalitesini bozucu etkisini ve kirlilik yükünü minimize etmek için gerekli önlemler alınmalıdır.
Porsuk çayı ve havzasının korunması amacıyla; kuralsız, plansız ve denetimsiz yapılan sulamaların önüne geçilmesi için yaptırımlar uygulanmalı, ilgili kurumların üzerine düşen görevi tam ve eksiksiz yerine getirmesi sağlanmalıdır. Porsuk Barajı su debisinin de azalması nedeniyle, amacı dışında kullanılmasının mümkün olmadığı, çay boyunca uygun yerlere kış sularının depolanarak, yazın sulamada kullanılması sağlanmalıdır.
Havza bazında yeni yatırımları kirlilik yüklerine göre disipline etmek, rezervuar koruma alanına yeni sanayi tesisi kurdurmamak havzayı korumak anlamında önemlidir. Suyun yeniden kullanımıyla ilgili sistemlerin geliştirilmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından gereklidir.
Porsuk Çayı, tarımsal sulamaya da büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu amaçla Porsuk Çayı üzerinde İlimizin 7 km. güney batısındaki Karacaşehir mevkiinde kurulan Regülatörden sağ ve sol ana kanallardan tarımsal kullanım için sulama şebekesine su verilmektedir. 1958 yılında işletmeye alınan ve 26.05.1995 tarihinde Eskişehir Sulama Birliği'ne devredilen, işletme, bakım ve yönetim sorumluluğu da Birliğe ait olan Tesisler bugün ne yazık ki finans yetersizliğinden yeterince hizmet verememektedir.
Eskişehir Sulama Birliği; Çevresel Etki Değerlendirme kriterlerine haiz, çevreyle uyumlu yeni projeler yapmak, yaptırmak veya tesisi yenilemek suretiyle tarımsal sulama faaliyetlerini yürütmek, sulama ve diğer tarımsal faaliyetler hakkında öğretici ve eğitici çalışmalar düzenlemek, düzenlenen çalışmalara katılmak, sulama tesislerinin etkin, verimli ve düzenli kullanımını sağlayarak sulu tarımın gelişmesini ve üretimin dengeli olarak artırılmasını gerçekleştirmek gibi oldukça önemli görevler üstlenmiş durumundadır. Bu nedenle büyük ölçüde devlet desteğine gereksinimi vardır.
İşletme ve bakım – onarım maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle, su kanallarından daha yüksek verim almak ve en az %30 su tasarrufu sağlamak için, sulama sisteminin kapalı sulama sistemine dönüştürülmesi gerekir.
Bunun yanı sıra mevcut sulama sisteminin verimli ve daha etkin kullanılabilmesi için, vatandaşlarımız tarafından kanalların kirletilmemesi, temiz tutulması ve tüm kurumlarının deşarj amaçlı bağlantı yapmaması gerekir.
Eskişehir'in içme ve kullanım suyunun sağlandığı Porsuk çayından alınan su Eskişehir Su Ve Kanalizasyon İdaresi(ESKİ) tarafından arıtılarak, halkımıza sunulmaktadır. İçilebilir nitelikte uluslararası standartlara uygun kalitede suyun temini amacıyla; ESKİ bünyesinde, 2009 Eylül ayında devreye alınan Scada(veri tabanlı kontrol ve denetleme sistemi) ile içme ve kullanma suyu sürekli kontrol altında tutulmakta, tesis kayıpları en aza indirilmektedir.
İklim daha fazla değişmeden biz değişelim, çözümün parçası olalım!
Gelecek nesillerin yaşamının bizim elimizde olduğunun bilincinde hareket etmeliyiz. Bunun ön koşulu; gelecek nesillere içilebilir nitelikte su ve yaşanabilir çevre bırakmaktır. Su; kültürün, canlılığın, zenginliğin kaynağıdır.
ESKİŞEHİR KENT KONSEYİ
ÇEVRE VE SAĞLIK ÇALIŞMA GRUBU